Dan žena

March 7th, 2014 by Ruze sv.Franje

Voditeljica Prihvatilišta za beskućnike »Ruže sv. Franje« i prodavačice časopisa o beskućništvu »Ulične svjetiljke« na Dan žena su, u pet do podne na Korzu ukazale na gorući problem sve većeg broja žena bez krova nad glavom i nedostatka smještaja za njih na području Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije….

– O beskućnicama se gotovo nikada posebno ne govori u javnosti, kao da ih nema, a nalaze se na margini margine. U našem gradu i županiji za njih ne postoji jedan krevet, a kamoli smještaj u prihvatilištu, čije kapacitete popunjavaju muškarci. Rješenje vidimo u tome da Grad Rijeka i PGŽ prihvatilištu ustupe na besplatno korištenje barem jedan prazan stan, makar i derutan, za privremeni smještaj beskućnica, jer dosad smo na vlastiti trošak i uz pomoć Centra za socijalnu skrb beskućnice smještali u Crvenom križu ili im unajmljivali sobe, ističe Vilma Mlinarić.
Prema dostupnim istraživanjima, žene beskućnice teže preživljavaju na ulici jer su na meti dilera, svodnika, silovatelja i pljačkaša, a velik broj njih boluje od depresije, dok je najčešći uzrok smrti beskućnica mlađe dobi AIDS i ovisnost o narkoticima.

Komentiraj