Dragi naši !

January 15th, 2014 by Ruze sv.Franje

Odlučili smo podijeliti s vama razmišljanja o provedbi novog Zakona o socijalnoj skrbi po pitanju beskućnika i nekoliko ”prekrasnih” slika iz kojih ćete vidjeti u kojim uvjetima živimo i radimo. Danas nam je vlaga ”napokon doputovala” u strujni krug pa zbog toga nemamo ni bojler za tuširanje. Kako reče jedna socijalna radnica iz naše Županije: ”Pa što onda oni se i onako rijetko peru, a živjeli su na ulici.Dobro im je i ovo.”

Novim Zakonom o socijalnoj skrbi,(Članak 29. (2) Nema pravo na zajamčenu minimalnu naknadu beskućnik na privremenom smještaju u prihvatilištu te korisnik usluge smještaja ili organiziranog stanovanja sukladno odredbama ovoga Zakona ili posebnih propisa), reguliran je status naših korisnika po pitanju prava zajamčene minimalne naknade.
Osjećamo dužnost zatražiti očitovanje nadležnog Ministarstva prije poduzimanja bilo kakvih koraka po pitanju zaštite ljudskih prava naših korisnika i samim tim ustavnosti istog Zakona.
Prije svega moramo napomenuti da su korisnici prihvatilišta za beskućnike ”Ruže sv. Franje” odmah po ostvarivanju dosadašnjeg prava na PZU i po završetku resocijalizacijskog programa napuštali prihvatilište i nitko od dosadašnjih (preko 400 korisnika u sedam godina rada) nije boravio u prihvatilištu duže od godinu i pol dana.
Pravo na zajamčenu minimalnu naknadu otvara korisnicima vrata izlaska iz prihvatilišta. Uz ostala socijalna prava na lokalnoj razini i naše projekte poput ”Uličnih svjetiljki” i Socijalne samoposluge radno nesposobni korisnici mogu biti integrirani u društvo i prihvatilišta im tada ne postaju stalni smještaj.
Mišljenja smo da se sa provođenjem ove odredbe trebalo pričekati do reguliranja statusa prihvatilišta koja postoje i djeluju samo kao projekti pojedinih organizacija i udruga, a ne kao institucije. Lokalna uprava i samouprava još uvijek ne postupa po pitanju financiranja i inih odredbi prema ovom Zakonu, stoga sva prihvatilišta djeluju i rade u izrazito neljudskim uvjetima.
Nitko od beskućnika nije smješten u prihvatilišta rješenjem nadležnog Centra, što uzrokuje nemogućnost reguliranja njihovog prava po članaku 45. Istog Zakona: (1) Pravo na naknadu za osobne potrebe priznaje se korisniku smještaja ili organiziranog stanovanja sukladno odredbama ovoga Zakona u mjesečnom iznosu od 20% iznosa osnovice iz članka 27. stavka 2. ovoga Zakona ako vlastitim prihodom ne može osigurati zadovoljavanje osobnih potreba na smještaju ili organiziranom stanovanju.
Beskućnici čine jednu od najosjetljivijih i osobito marginaliziranu skupinu u sustavu socijalne skrbi; ovakvo nesistematizirano provođenje novog Zakona ne uzima ih u zaštitu, niti im povećava već ukida socijalna prava!

Blagavaona

 

Ulaz u dnevnu sobu

 

Dnevna soba

 

Hodnik

 

Ostava u kojoj je hrana

 

Kupaona

Komentiraj