Donacije

Kombi za riječko prihvatilište

06.ožujka, 2012.god.

Sredstvima Zaklade Adris i uspješnom suradnjom s tvrtkom Adria P.A. Renault, u riječkom prihvatilištu za beskućnike ”Ruže sv. Franje” izvršena je primopredaja rabljenog kombi vozila marke Ford s devet sjedećih mjesta, koje će ovom još uvijek jedinom domu za ljude bez krova nad glavom na širem riječkom području uvelike pomoći u prijevozu korisnika u aktivnostima s ciljem njihove resocijalizacije.

Hvala

 

 

Našičani posjetili Prihvatilište

Hodočasnici iz našičke filijale Donja Motičina predvođeni fra Igorom Andrijevićem u sklopu svog hodočašća na Trsat posjetili su 29.05.2010. naše prihvatilište te pritom darovali značajni financijski prilog. hvala im od srca!

 

 

Grad Rijeka donirao Prihvatilište

Sredstva namijenjena za karnevalski bal, koji se nije održao prošle godine zbog recesije, Grad Rijeka odlučio je donirati Prihvatilištu za beskućnike “Ruže sv. Franje”, što je 11.03.2010. gradonačelnik Vojko Obersnel u ukupnom iznosu od 103.162,73 kune uručio s. Vilmi Mlinarić, voditeljici jedine kuće na širem riječkom području za osobe bez krova nad glavom. Riječ je o iznosu u kojem Grad participira s 50 tisuća kuna, pravne osobe s 41.900 kuna, gradovi i općine riječkog prstena s 5.900 kuna te fizičke osobe 5.362,73 kuna. U pratnji gradonačelnika bili su njegovi zamjenici Željko Jovanović i Miroslav Matešić, predsjednica Gradskog vijeća Dorotea Pešić Bukovac, predstavnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Maja Pudić Šarar te direktor Turističke zajednice Grada Rijeke Petar Škarpa.

- Vaša briga za beskućnike spada među važnije segmente aktivnosti cjelokupnog društva, a kako stvari stoje, s tim problemom suočavat ćemo se sve više. To pokazuje broj i od 430 osoba u našem nužnom smještaju, što je nedovoljno za sve potrebite pa su nam ovakvi programi izrazito dobrodošli, rekao je Obersnel zahvalivši se svima koji dio slobodnog vremena i dobre volju ulažu u rad Prihvatilišta. Inače, Grad Rijeka od prvog dana pomaže rad ove djelatnosti, a razmišlja i o većem prostoru za smještaj beskućnika, s obzirom da su i potrebe svakodnevno puno veće od sadašnjih trinaest smještajnih kapaciteta.

Image and video hosting by TinyPic

s. Vilma je u ime našeg bratstva, koje vodi Prihvatilište, svih njegovih korisnika i volontera zahvalila Gradu, a osobito Obersnelu, što u protekle tri godine, za razliku od državnih institucija, svesrdno pomaže koliko može, kao i na trudu oko pronalaska prostora za kreativan rad s beskućnicima, s obzirom da broj od 200 korisnika koliko ih je dosad prošlo kroz ovaj mali prostor, pokazuje da se osim usluga smještaja i prehrane, s bezdomcima radi na različite načine u vraćanju izgubljenog ljudskog dostojanstva kroz pronalazak posla, sobe ili stana, a i vrednujući njihove talente koji su zbog egzistencijalnih poteškoća bili neiskorišteni. Tako su prilikom uručenja donacije glazbeno znanje pokazali korisnici Mimi i Marino, odsviravši “Uličnu svjetiljku”.

 

 

Prihvatilište posjetila Osnovna škola San Nicolo

Predstavnici svih razrednih odjela Osnovne škole – Scuola elementare »San Nicolo« iz Rijeke, posjetili su 03.03.2010. naše Prihvatilište za beskućnike »Ruže sv. Franje«. Učenici, uz podršku roditelja skromnih financijskih mogućnosti, ljude bez krova nad glavom u potrebi darivali su prikupljenom donacijom od prehrambenih i higijenskih proizvoda, kao i u novcu, što su marljivo sakupljali učenici i djelatnici škole u sklopu humanitarne akcije koja je inicirana od učiteljskog vijeća, a trajala je od blagdana Sv. Nikole, zaštitnika škole i sveca koji potiče na darivanje, pa sve do Božića.

Image and video hosting by TinyPic

Učenici ove škole, u pratnji ravnateljice Ive Bradaschia Kožul, predstavnika učitelja i roditelja, osim donacije, pripremili su i recitaciju za trinaest korisnika Prihvatilišta, od kojih su neki djeci posvjedočili svoju tužnu životnu priču koja ih je dovela do dna, ali uz pomoć djelatnika i volontera rješavaju vlastitu problematiku te pokušavaju doći do zaposlenja i adekvatnog vanjskog smještaja, kako bi ravnopravno s ostalim ljudima funkcionirali u današnjem društvu.
Voditeljica Vilma Mlinarić odgovorila je na sva pitanja koja su učenike zanimala o radu jedinog utočišta za ljude bez krova nad glavom u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, kroz koje je u tri godine prošlo dvjestotinjak beskućnika iz svih krajeva Hrvatske i šire. Isto tako, pozvala ih je da se uključe u različite kreativne radionice koje se provode u prihvatilištu te svoje dojmove izraze u časopisu o beskućništvu »Ulične svjetiljke«.

 

 

Udruženje obrtnika Rijeka doniralo Prihvatilište

Udruženje obrtnika Rijeka doniralo je 8.775 kuna našem Prihvatilištu za beskućnike »Ruže sv. Franje«, prikupljenih prodajom 700 porcija jote, vina i od dobrovoljnih priloga na prošlogodišnjoj humanitarnoj gastro-manifestaciji »Maškarana jota«. Donaciju je 23.02.2010. voditeljici Prihvatilišta s. Vilmi Mlinarić uručio predsjednik riječkog Udruženja obrtnika Zvonko Jurković. “Znamo da već tri godine skrbite o beskućnicima i ulažete puno truda kako biste ih ponovo integrirali u društvo. Stoga smo odlučili ovom skromnom donacijom pripomoći tom vašem humanitarnom djelovanju. U ova, za sve teška vremena, nije više tako nezamislivo da netko od nas postane vaš štićenik”, kazao je Jurković. Voditeljica Mlinarić je pak zahvalivši na donaciji kazala kako se u ovom jedinom utočištu za ljude bez krova nad glavom, podosta troši na resocijalizacijske programe s beskućnicima, kojima državne institucije ne pomažu, već jedino gradovi Rijeka i Opatija, Primorsko-goranska županija, Riječka nadbiskupija i mnogi dobrotvori.

 

 

Humani dan Prihvatilišta

Naše je Prihvatilište za beskućnike pokrenulo 21.01.2010. ”Humani dan”, u kojem ljudi bez krova nad glavom u pratnji volontera Prihvatilišta redovito posjećuju ustanove i udruge koje skrbe za osobe s invaliditetom i ostale socijalno ugrožene skupine u našem gradu.
Za prvi “Humani dan” bio je izabran Klub Srce Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom. I dok su naši korisnici pripremili poklon paketiće za korisnike Kluba, oni i njihovi roditelji su pripremili veliku količinu hrane i kućnih potrepština za Prihvatilište, međusobno se upoznali, zapjevali i time shvatili da svatko, u koliko se god teškoj situaciji nalazio, može uljepšati dan i pomoći nekom drugom.

 

 

Mjesni odbor Kozala pomaže Prihvatilište

U sklopu tradicionalnog blagdanskog druženja 22.12.2009., članovi Vijeća Mjesnog odbora Kozala sredstva predviđena za domjenak utrošili su za nabavku osnovnih prehrambenih proizvoda za potrebite koji su smješteni u našem Prihvatilištu za beskućnike “Ruže sv. Franje”.
Prehrambene proizvode uručio je član VMO Kozala, gospodin Mate Makale, najavivši kako će VMO, bez obzira na ova teška krizna vremena, i dalje, u okvirima svojih mogućnosti, nastaviti pomagati beskućnicima.

 

 

Medicinari pomažu Prihvatilište

U duhu predstojećih blagdana 14.12.2009., studentska udruga FOSS – MedRi i Studentski zbor Medicinskog fakulteta u Rijeci osmu godinu zaredom organizirali su akciju “Mali dar za veliku stvar”, s ciljem prikupljanja simboličnih novčanih priloga za pomoć našem Prihvatilištu. Zahvaljujući studentima, nastavnicima, asistentima i ostalim djelatnicima Medicinskog fakulteta prikupljeno je 3.500 kuna kojima je kupljena hrana i kućne potrepštine za trinaest korisnika za koje Prihvatilište svakodnevno skrbi.
Voditeljica projekta Marija Rogoznica uručila je voditeljici Prihvatilišta  Vilmi Mlinarić i korisniku Emilu prikupljenu donaciju.

 

 

Mali humanitarci iz OŠ Eugen Kumičić pomažu naše prihvatilište

Nastojeći od malih nogu pomagati osobama u potrebi i postati senzibiliziraniji oko rješavanja njihovih problema, članovi humanitarne grupe “Anđeli”, koja od 2009. godine djeluje u Osnovnoj školi “Eugen Kumičić” iz Rijeke, posjetili su 12.11.2009. Prihvatilište za beskućnike “Ruže sv. Franje”. Korisnike su darovali prikupljenom donacijom, sačinjenom od prehrambenih i higijenskih proizvoda koje su marljivo sakupljali polaznici katoličkog vjeronauka od 5. do 8. razreda.
Zahvaljujući inicijativi vjeroučiteljice Ane Anić Opašić, u čijoj su pratnji bile profesorice Vesna Grginović-Karajić, Vesna Raspolić i Marina Lusina, učenici ove riječke škole već drugu godinu zaredom na ovaj način pomažu Prihvatilište koje trenutno skrbi za trinaest muških korisnika, od kojih su neki djeci posvjedočili svoju tužnu životnu priču koja ih je dovela do dna, ali uz pomoć djelatnika i volontera ove kuće za beskućnike rješavaju vlastitu problematiku te pokušavaju doći do zaposlenja i adekvatnog vanjskog smještaja, kako bi ravnopravno s ostalim ljudima funkcionirali u današnjem društvu. Voditeljica Vilma Mlinarić odgovorila je na sva pitanja koja su učenike zanimala o radu jedinog utočišta za ljude bez krova nad glavom u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, kroz koje je u više od dvije i pol godine prošlo 180 beskućnika iz svih krajeva Hrvatske i šire. Isto tako, pozvala ih je da se uključe u različite kreativne radionice koje se provede u prihvatilištu te svoje dojmove izraze u časopisu o beskućništvu “Ulične svjetiljke”.

 

 

Osnovna škola Belvedere darovala Prihvatilište

Učenici Osnovne škola Belvedere razveselili su 21.10.2009. korisnike našeg prihvatilišta za beskućnike svojim dolaskom i donacijom u hrani, kućnim potrepštinama i radnim materijalom što će korisnicima pomoći u daljnjem tijeku resocijalizacije. Tom su prilikom pripremili dva ručno izrađena plakata koji krase prostor Prihvatilišta. Već je dogovorena i iduća ovakva suradnja.

 

 

Donacija fotoreportera Marka Gracina našem Prihvatilištu

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Od prodaje fotografija fotoreportera Novog lista Marka Gracina s njegove samostalne izložbe “Naša Rijeka”, održane  u Malom salonu pod pokroviteljstvom Novog lista i Grada Rijeke, prikupljeno je oko deset tisuća kuna namijenjenih za pomoć jedinom riječkom Prihvatilištu za beskućnike «Ruže sv. Franje». Tom je prigodom 28.05.009. u trenutno jedinom životnom prostoru trinaest riječkih beskućnika izvršena primopredaja donacije koju je sa zahvalnošću primila voditeljica  Vilma Mlinarić.
Prikupljena sredstva od brojnih fizičkih i pravnih osoba, među kojima i kolega Gracina iz Novog lista, bila je utrošena na novu perilicu za rublje i početak uređenja prilično vlažnih soba u kojima spavaju beskućnici te dodatne prostorije koja bi nakon sanacije od daljnjeg propadanja trebala poslužiti za provođenje resocijalizacijskih programa s beskućnicima. Mlinarić je stoga apelirala na sve one koji mogu pomoći da se ovaj važni posao na dobrobit korisnika odradi, s obzirom da ukupni troškovi znatno prelaze trenutačne mogućnosti prihvatilišta. Gracin je ovom prilikom zahvalio svima onima koji su kupnjom neke od 37 izloženih fotografija velikog formata običnih ljudi, snimljenih u različitim situacijama na ulicama Rijeke, pomogli ovoj sve brojnijoj marginaliziranoj skupini građana.

 

 

Završeni radovi na plinifikaciji Prihvatilišta

Nakon mjesec dana  trajanja u četvrtak 30.04.2009.g  završeni su radovi na plinifikaciji u Prihvatilištu za beskućnike »Ruže sv. Franje«, kao zajednički dar Novog lista i tvrtki Energo, Termo-inžinjering i Dimnjačar ovoj prvoj i jedinoj kući za beskućnike u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. Ukupna vrijednost radova je 52 tisuće kuna. Tako će se nadalje za sadašnje i buduće korisnike Prihvatilišta brže i kvalitetnije pripremati obroci a nakon dvije godine djelovanja rješit će se i veliki problemi oko grijanja.
Naime, tada je već dvije godine Prihvatilište pružalo usluge smještaja, prehrane i resocijalizacije za oko 150 beskućnika koji su koristili ovaj, osobito u zimskim mjesecima prilično vlažni prostor kod crkve na Kozali, što je dosad predstavljalo veliki problem za odvijanje života i rada s ljudima bez krova nad glavom.

 

Župa Viškovo pomaže beskućnike

19.04.2009.g u  nedjelju  Božanskog Milosrđa Caritas župe Sv. Mateja Viškovo upriličio je susret sa starijim i usamljenim osobama. Tom prigodom, pozvani su na druženje i beskućnici iz grada Rijeke, odnosno korisnici našeg prihvatilišta “Ruže sv. Franje”.

 

 

Korizmena akcija za Prihvatilište OŠ Vladimir Gortan

Na inicijativu prof. Molnar i Martine Šimičević, OŠ Vladimir Gortan prikupila je i tijekom korizme 2009.g., 1.300 kuna, te veliku količinu hrane i kućnih potrepština za naše beskućnike. Od srca im hvala!