O nama

 

Prihvatilište za beskućnike “Ruže svetog Franje”

Prihvatilište je otvoreno 27. ožujka 2007. godine u prostoru od 90m2 u sklopu crkve “Sv. Romualda i Svih Svetih” na Kozali , a danas se sastoji od 115 m2 i to dvije spavaonice s trenutnim kapacitetom od 13 kreveta, kuhinje, dnevnog boravka, kupaone s wc-om,  kapelice, terapijske zajednice, dvije ostave i ureda.

Za sve potrebno u prihvatilištu brinu se uz voditelje i brojni volonteri- poslužitelji, kako bi korisnicima Prihvatilišta pružili ne samo prenoćište nego i ljudski odnos s bratom Čovjekom.

Prihvatilište “Ruže svetog Franje” – Rijeka

 

 

Počni od onog što je nužno, 
potom učini ono što je moguće, 
pa ćeš brzo učiniti i nemoguće.
Sv. Franjo Asiški

 

Franjevački svjetovni red

Franjevački svjetovni red je zajednica, bratstvo koje svoju vjeru želi živjeti po primjeru svetog Franje Asiškog. Sveti  Franjo je prije gotovo osam stoljeća osnovao Prvi franjevački red (fratre), Drugi franjevački red (časne sestre Klarise), te uvidjevši oduševljenje vjernika-laika za njegovo poslanje, osnovao je i Treći red (Franjevački svjetovni red) koji se održao do danas i koji čine vjernici angažirani u svijetu, dakle u svojoj obitelji, društvu, na radnim mjestu.

Kako je “Sestra Siromaština” bila temelj poslanja Sv. Franje, briga za siromašne postala je i temeljno poslanje njegovih nasljedovatelja. S toga je u skladu sa svojom karizmom i Pravilom nasljedovanja Isusa Krista po primjeru Sv. Franje Asiškog Franjevački svjetovni red na Trsatu odlučio pomoći beskućnicima bez obzira na spol, dob, rasu i vjeroispovijest.

Za njih je otvorio Prihvatilište za beskućnike “Ruže sv. Franje” kako bi najpotrebnijim građanima pružili bar dio onoga što zaslužuju, a što im je oduzeto – ljudsko dostojanstvo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za sve potrebno u prihvatilištu brinu se uz voditeljicu i brojni volonteri- poslužitelji, kako bi korisnicima Prihvatilišta pružili ne samo prenoćište nego i ljudski odnos s bratom Čovjekom. Volonteri su organizirani po službama i to kroz administrativnu, pravnu, medicinsku, odgojno-obrazovnu službu, službu za nabavu, čišćenje, održavanje, službu za duhovnu pomoć te službu poslužitelja.

Cilj rada Prihvatilišta je ne samo pružiti najpotrebnijima prenoćište, nego ih prije svega osposobiti za ponovnu integraciju u društvo, ovisno o psihofizičkim i drugim sposobnostima korisnika, provodeći s njima program radne terapije i rehabilitacije.

U taj program spada i briga za socijalna prava korisnika te pružanje pravnih savjeta, adekvatne zdravstvene skrbi i pomoći korisnicima na duhovnoj, psihosocijalnoj i drugim razinama kako bi se stvarale radne navike i razvijale kreativnosti kod korisnika.

Proizvodi

Od presudne je važnosti i stručna pomoć putem institucija s kojima se surađuje (Gradske i županijske službe, Caritas, samostani franjevaca i časnih sestara, župe i dr.) kao i senzibiliziranje javnosti o problemu siromaštva te sve većeg broja beskućnika u našem gradu i okolici.

 

Prihvatilište se financira isključivo donacijama brojnih poduzeća, dobrotvornim prilozima građana te ga sufinanciraju Riječka nadbiskupija, Grad Rijeka i Županija Primorsko-goranska koji su prepoznali ovaj projekt kao potrebu u našem gradu.

Naziv Prihvatilišta

Prema legendi, jednom prilikom kada se sv. Franjo bacio u grm trnovitih ruža, ruže su izgubile trnje. Na tom mjestu u Asizu, Franjinom rodnom gradu, i danas rastu ruže bez trnja, a probate li ih presaditi na bilo koje drugo mjesto, ružama će ponovno narasti trnje.

U nadi da će po zagovoru sv. Franje i za mnoge naše sugrađane bar djelomično nestati trnje, dali smo prihvatilištu ime po Franjinim ružama da nas uvijek podsjećaju kako se po vjeri događaju čuda.

Radno vrijeme

  • od 7.00 do 12.00 i od 19.00 do 22.00 sati
  • nedjeljom i blagdanima od 7.00 do 8.00 i od 19.00 do 22.00 sati

Prihvatilište se zatvara u 22 sata. U kapeli Prihvatilišta u 7 sati moli se Jutarnja, a u 20 sati Večernja molitva.

U 7.30 sati je doručak, a u 19.30 sati večera.

Program radne terapije i rehabilitacije provodi se od 9 do 12 sati.

 

Vijeće OFS-a,  Mjesno bratstvo Trsat, ministra Angela Lovrić, prof.reh.-voditelj prihvatilišta

 

097/626-9638
Baštijanova 25a
51000 Rijeka

 

Ostali kontakti:

 


Daria Mlinarić,bacc.ped.- stručni djelatnik -099/801-0551

Dolores Turkalj –administrator-099/319-1201

Vilma Mlinarić –voditelj radno- okupacijske terapije -099/319-1203

Siniša Pucić i Lijane Zec – kordinatori  volontera -099/315-8483

Žiro račun:
2500009-1101372468 , HIPO ALPE ADRIA BANKA